Botnia-69:n seura- ja valmennusjohto, nykyiset ja entiset pelaajat, juniorit, seniorit, naiset sekä seuran kannattajat onnittelevat lämpimästi liikuntaneuvos Pekka Anttista hänen 80-vuotispäivänään. Uskomme, että koko Suomen jääpalloväki yhtyy onnitteluihin.

Pekka kuuluu niihin opiskelijapoikiin, jotka saivat vuonna 1969 hullun idean. He päättivät perustaa jääpallon erikoisseuran Helsinkiin – suuren HIFK:n reviirille. Oulussa syntynyt Pekka valittiin seuran puheenjohtajaksi 1971. Hän toimi tehtävässä 45 vuotta ja on nyt seuran kunniapuheenjohtaja.

Alku oli vaatimaton, mutta jo kaksikymmentä vuotta myöhemmin Botnia oli jääpallon Suomen mestari. Mestaruuksia ja mitaleita on seuralle kertynyt eri sarjoissa niin, että Botnia johtaa kaikkien sarjojen maratontaulukkoa. Miesten mestaruus tuli viimeksi 2016 kuin kruununa Anttisen viimeiselle puheenjohtajavuodelle.

Ulkopolisilla ei voi olla edes kalpeaa aavistusta siitä, mitä kaikkea ja kuinka paljon Pekka on tehnyt  Botnian ja jääpallon hyväksi yli 50 vuoden aikana puolisonsa Airin ja lastensa tukemana. Botnia on ollut monta kertaa rotkon reunalla. Olisiko jopa niin, ettei Botniaa olisi ilman hänen omistautumistaan seuralle?

Pekan oma pelaajaura maalivahtina jäi lyhyeksi, eikä häntä ole motivoinut glooria, isot otsikot eikä raha. Niistä on seurajohtajan turha unelmoida pienessä lajissa. Huippupelaajat ja maalintekijät  nousevat näkyviin.

Pekkaa on ajanut eteenpäin syvällinen rakkaus jääpalloa ja omaa seuraa kohtaan. Hänelle on vaikea löytää tässä mielessä vertaista Suomen jääpallon yli sadan vuoden ajalta. 

Anttisesta oli tullut jääpallon kävelevä tietosanakirja jo ennen kuin hän ryhtyi kirjoittamaan ja julkaisemaan tietokirjoja jääpallosta ja myöhemmin urheilusta laajemminkin. Pekan runsas kirjallinen tuotanto tekee hänestä yhdessä seurauran ja järjestötyön kanssa pistämättömän jääpallotietäjän. 

Onneksi kapakoissa vetoa keskenään lyövät kaljaveikot eivät sitä tiedä. Muuten Pekan puhelin voisi alkaa soida yöllä sen jälkeen, kun urheilutoimitukset on pantu kiinni. Vedonlyöjillä kapakoissa kun on tulenpalava kiire saada heti tieto, jota ei löydy googlaamalla.

Kuvat: 

  1. Kari Sihtola (vas), Esa Hurtig, Martti Raikamo, Pekka Anttinen ja Esko Sorsa kuuluvat siihen poikaporukkaan, joka perusti Bottalla vuonna 1969 Botnia-69:n.
  2. Pekka Anttinen sekä joukkueen kirkkain tähti Tuomas Määttä ihailevat Oulunkylässä vuoden 2016 mestaruuspokaalia. Botnia saavutti neljä miesten mestaruutta Pekan puheenjohtajakaudella.
  3. Pekka Anttinen on myös tietokirjailija. Hän työskenteli valtion virkamiehenä vuoteen 1992 asti, jolloin ryhtyi päätoimiseksi seurajohtajaksi.